Κατά την μελέτη των οικισμών των Τροπαίων και του Σκούντο ως προς τη διάρθρωση των ανοιγμάτων έχουμε να παραθέσουμε τα εξής:
Τα ανοίγματα αποτελούν μια διάρρηξη στη συνεχής επιφάνεια του εξωτερικού φέροντος τοίχου και είναι ένα από τα κυριότερα σημεία στα οποία αναπτύσσονται ρωγματώσεις στην επιφάνεια του τοίχου. Τα υπέρθυρα δέχονται τα φορτία από το ίδιο το βάρος της κατασκευής. Λόγω των ανωτέρω η ανάπτυξη και η μορφή τους έχει άμεση σχέση με την ικανότητα παραλαβής και διαχείρισης αυτών των φορτίων αλλά και των μορφολογικών αισθητικών στοιχείων που κυριαρχούν στην περιοχή.
εξωτερικά τα ανοίγματα πλαισιώνονται από λαξευτούς λίθους που είναι ιδιαίτερα επιμελημένοι.
στο ανώτερο τμήμα του ανοίγματος διαμορφώνονται ανακουφιστικά τόξα, που διαμορφώνουν τα ιδία τα υπέρθυρα. Αν και συχνά παρατηρείται ια διπλή σειρά ανακουφιστικών τόξων. Στην οποία η ανώτερη διαμορφώνεται από πιο αδρά λαξευμένους.
Οι ξυλοδεσιές που ¨δένουν¨ τοίχο αναπτύσσονται πάνω από τα υπέρθυρα και στην ποδιά του παραθύρου αντίστοιχα. Συνήθως τα ανοίγματα φέρουν και κάθετα δεσίματα από ξύλο εκατέρωθεν του ανοίγματος. Τέλος κρυμμένα πίσω από τη λίθινη κατασκευή και στην ουσία εντοιχισμένη βρίσκεται η κάσα των κουφωμάτων.
Η μορφή των υπερθύρων μεταβάλλεται καθ’όλη την διάρκεια ανάπτυξης του οικισμού. Οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ανάπτυξη αυτή είναι α) η ικανότητα των μαστόρων να δημιουργήσουν τα ανοίγματα αυτά β) κοινωνικές συνθήκες οπός η αίσθηση ασφάλειας η ανάγκη επίδειξης πλούτου κλπ γ) η λειτουργία του ανοίγματος στις εμπορικές χρήσεις ή στα σημεία στα οποία ήταν αναγκαία η διέλευση υποζυγίων και αγαθών το άνοιγμα αναγκαστικά διευρύνεται γ) λόγο της μόδας .
Συγκεκριμένα ενώ το Σκούντο ή Σκούντου ήταν ένας αγροτικός οικισμός καθαρά στον όποιο τα ανοίγματα είναι πιο διστακτικά και περιορισμένα στην ανάπτυξη τους. Και τα υπέρθυρα λόγω της πιο άμεσης χρησιμότητας των κτισμάτων είναι λιγότερο επιμελημένα από αυτά των Τροπαίων.
Στα Τρόπαια ο αστικός χαρακτήρας του οικισμού και οι νεοκλασσικίζουσες επιδράσεις από τα μεγαλύτερα κέντρα το εμπόριο και η εξωστρέφεια δημιουργούν ένα πλαίσιο στο οποίο η ανάπτυξη των ανοιγμάτων είναι πιο θαρραλέα και επιμελημένη. Όσο πιο σύγχρονη είναι η κατασκευή τόσο παρουσιάζονται στοιχεία διακόσμησης στα υπέρθυρα με όλο και πιο χαμηλωμένα τόξα (από 18-25 εκ.) και τονισμό του λίθινου πλαισίου του ανοίγματος ως διακοσμητικού στοιχείου του οικήματος.