Καστάνιανη

Κατοικία 2

Τοποθεσία Κτηρίου στο Χάρτη.Κάτοψη ισογείουΚάτοψη υπογείουΣυνολική όψηΟψοτομή - Κύρια κατοικίαΓενική άποψη κατοικίαςΕπίπεδο εισόδουΣυμπληρωματικοί όγκου βοηθητικών λειτουργιών Υπόγειο

Το συγκεκριμένο κτίσμα αποτελεί μία κατοικία, η οποία την περίοδο που μελετάται υποβάλλεται σε ανακαίνιση. Εξωτερικά δύσκολα διακρίνει κανείς πώς ακριβώς είναι κτισμένο κι αυτό γιατί το συνιστούν πολλοί όγκοι με ποικίλες χρήσεις, γεγονός το οποίο μπερδεύει και το κάνει να χαρακτηρίζεται ως περίπλοκο.

 

Πιο συγκεκριμένα, η κύρια κατοικία βρίσκεται στο δυτικό μέρος και είναι οργανωμένη σε σχήμα Γ, με ένα υπόγειο στο οποίο η πρόσβαση επιτυγχάνεται μέσω λίγων σκαλοπατιών που βρίσκονταν στην αυλή. Ο παραπάνω όγκος συνδέεται εξωτερικά ανατολικότερα με δύο μικρά βοηθητικά δωμάτια, αυτό της κουζίνας κι εκείνο του λουτρού. Τέλος, απέναντι από τον κύριο όγκο εκτείνεται μία ακόμα αποθήκη με κύλα μέρη. Αυτού του είδους οι αποθήκες - αχυρώνες είναι χαρακτηριστικό στοιχείο ολόκληρου το οικισμού, οι οποίες ήταν ανοιχτές κατά το μεγαλύτερο μέρος τους και πληρώνονταν με ξύλινες επιφάνειες. Στην προκειμένη, ωστόσο, περίπτωση η όψη του βοηθητικού αυτού χώρου παραμένει ανοιχτή. Μέσω των τριών παραπάνω όγκων, τα κτίσματα που συνιστούν την κατοικία περικλείουν μία τετράπλευρη αυλή από την οποία και γίνεται η είσοδος, σύμφωνα με την κάτοψη ισογείου.

 

Η κλίση του εδάφους στο συγκεκριμένο οικόπεδο είναι αρκετά μεγάλη, γεγονός το οποίο αιτιολογεί την αξιοποίηση του υπογείου, στη δυτική πλευρά, του κυρίως όγκου και μάλιστα σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο υπόγειο, όπως προαναφέρεται, η είσοδος επιτυγχάνεται μέσω της κεντρικής αυλής, ενώ στο πιο κάτω η είσοδος βρίσκεται εξωτερικά, από την αδόμητη πλευρά του οικοπέδου. Ωστόσο, πρόκειται για ένα υπόγειο εξ’ ολοκλήρου κατεστραμμένου με ανάγκη για επισκευή. 

 

 

Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι τοπικές λίθοι, οι οποίες τοπικά σε σημεία καλύπτονται με λευκό σοβά, ενώ σε διάσπαρτα άλλα σημεία έχουν μεταγενέστερα ενισχυθεί με κονίαμα τσιμέντου. Είναι γεγονός ότι οι επεμβάσεις αυτές σε συνδυασμό με όσες ακολουθούν σταδιακά με τη δεδομένη αποκατάσταση έχουν αλλοιώσει αρκετά τον αρχικό χαρακτήρα του κτηρίου, ο οποίος πλέον δεν είναι διακριτός.