ΡΟΕΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ
Άλλο σημαντικό στοιχείο του Δημόσιου Χώρου είναι τα Γεφύρια, οι Πηγές και οι Κρήνες.
Τα Γεφύρια αποτελούν ενοποιητικό στοιχείο των τριών γειτονιών της Καστάνιανης, αλλά και σημείο συνάντησης με πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο, καθώς είναι από τα πρώτα κτίσματα του χωριού.
Οι Πηγές και οι Κρήνες είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του Δημόσιου Χώρου, παρά την ήπια εμφάνιση τους. Λειτουργούν ως σημείο αναφοράς και συνάντησης των κατοίκων και γι’ αυτό το λόγο τοποθετούνται σε χαρακτηριστικά σημεία, όπως στο Πλάτανο της Ράχης, σε Εκκλησίες ή σε κόμβους δρόμων πριν διακλαδιστούν. Μάλιστα, το Σημείο όπου φτάνει κανείς στο χωριό και συναντά τη πρώτη κρήνη, λέγεται Αμειλικό ή Μειλικό και είναι η υποδοχή του ξένου στο χωριό. Επίσης, τοποθετούνται σε σημεία που δημιουργούνται μικρές γειτονιές, πάντα όμως είναι πάνω σε κάποιο κεντρικό δρόμο.
Γενικά, η Καστάνιανη έχει ένα ολόκληρο Σύστημα Υδάτων το οποίο τη διατρέχει ολόκληρη, καθώς η περιοχή είναι πλούσια από νερό. Μαζεύεται και αποθηκεύεται νερό για χρήσεις όπως η καλλιέργεια και η κτηνοτροφία και διαμοιράζεται στους διάφορους οικισμούς, ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη. Το Νερό είναι ένα στοιχείο που διατρέχει τη καθημερινότητα των κατοίκων και δίνει ζωή στο χωριό.
ΓΕΦΥΡΙΑ
Γεφύρι Μαλνίτσα: Σπουδαίο ολόλιθο πελεκητό γεφύρι, βρίσκεται 500μ Βόρεια έξω από το χωρίο, και κατασκευάστηκε το 1934, με την προσωπική εργασία των κατοίκων και μαστόρων του χωριού. Το τόξο του γεφυριού τείνει να διαγράφεται ιδανικά ημικυκλικό άνοιγμα τόξου είναι7,98μ. Αποτελεί τέλειο δείγμα της τέχνης των μαστόρων.Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Μαλνίτσας βρίσκεται 500 μ. βόρεια της Καστάνιανης στο δρόμο προς Λαγκάδα και έχει πάρει το όνομά του από το ομώνυμο ρέμα της Μαλνίτσας.
Γεφύρι Γκάλινα: Βρίσκεται μέσα στην Καστάνιανη, στην ομωνυμη συνοικία Γκάλινα στα βόρεια από το κέντρο του χωριού. Χτίστηκε από Καστανιανίτες μαστόρους στα πρότυπα του γεφυριού της Μαλνίτσας και έχει σχεδόν τις ίδιες διαστάσεις. Είναι έργο του 1936-1938.
Γεφύρι Μεσαριά – Ράχη: Βρίσκεται στην ομώνυμη κεντρική περιοχή του οικισμού χρονολογείται το 1895. Όταν χτίστηκε χαρακτηριστική ήταν η απουσία στηθαίου το οποίο προστέθηκε κατά την επισκευή του το 1967. Φαίνεται ότι υπήρξε το δομικό και μορφολογικό πρότυπο της γέφυρας της Μαλνίτσας, η οποία βέβαια υπήρξε πολύ βελτιωμένη. Το μήκος του είναι 12 μ., με άνοιγμα τόξου=5μ.
Γεφύρι Μητσαίων – Μεσαριά: Αποτελεί το ψηλότερο και αρχαιότερο γεφύρι, χρονολογείται το 1845 και πήρε τη θέση ενός παλαιότερου γεφυριού του 1835 που καταστράφηκε. Χαρακτηρίζεται από την του αρχαϊκή δομή, έχει άνοιγμα τόξου=10 μ. Το γεφύρι πλημμυρίζεται στο πράσινο.