Καστάνιανη

Διάκριση 3 Περιοχών

Οι 3 Μαχαλάδες του χωριού.Άποψη της Καστάνιανης - Διάκριση των 3 Μαχαλάδων.Αγ. ΝικόλαοςΑγ. ΑπόστολοιΓεφύρια: Μάλνιτσας, Γκάλινας, Μεσαριάς-Ράχης, Μητσαίων

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ – ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Η πολεοδομική συγκρότηση της Καστάνιανης έχει πολύ ενδιαφέρον καθώς συνδέεται άμεσα με τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του τόπου. Είναι χτισμένη στις ράχες του όρους Γύφτισσα, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους Σμόλικα και Γράμμου, σε μία κατάφυτη χαράδρα πάνω από το ποταμό Σαραντάπορο.

Οι οικιστικές ενότητες του χωριού διακρίνονται σε τρεις περιοχές και εκτείνονται πάνω σε τρείς ράχες βουνού, τους λεγόμενους Μαχαλάδες· αυτόν της Μεσαριάς (στο κέντρο), της Ράχης (δεξιά) και της Γκάλινας (αριστερά). Οι τρεις αυτοί μαχαλάδες διασχίζονται από δύο χείμαρρους και συνδέονται με τρία γεφύρια. Το χωριό διαθέτει συνολικά 4 γεφύρια, το γεφύρι της Μαλνίτσας σε απόσταση 500 μέτρων έξω από χωριό, το γεφύρι της Γκάλινας, που ενώνει τη Γκάλινα με τη Μεσαριά και 2 ακόμα γεφύρια που ενώνουν τη Μεσαριά με τη Ράχη, της Μεσαριάς-Ράχης και των Μητσαίων.

Η κάθε γειτονιά έχει το χαρακτήρα της, αλλά όλες μαζί αποτελούν την οικιστική ενότητα του χωριού. Η Μεσαριά αποτελεί το κέντρο του χωριού καθώς εκεί συναντώνται τα πιο κοινόβια κτήρια, όπως το καφενείο, η εκκλησία του Αγ. Νικολάου με το σχολείο και τη πλατεία μπροστά, μια παλιά βιβλιοθήκη του χωριού και ένα γήπεδο μπάσκετ. Παλαιότερα υπήρχε και ένα καφενείο κάτω από τη πλατεία, δεν λειτουργεί όμως σήμερα. Όπως διαβαίνει κανείς τη Μεσαριά, συναντά στη συνέχεια οικίσματα, μέχρι να αραιώσουν και να εισέλθει η χλωρίδα της περιοχής.

Η Ράχη έχει ως κεντρικό σημείο ένα πλάτωμα με ένα Πλάτανο και ένα παγκάκι περιμετρικά, το οποίο έχει θέα στις άλλες δύο γειτονιές του χωριού. Στη συνέχεια, ακολουθούν σπίτια τα οποία σκαρφαλώνουν το ανάγλυφο του βουνού.

Η Γκάλινα αναπτύσσεται σε μεγάλο μέρος του αντίστοιχου μαχαλά, γι’ αυτό υπάρχουν σπίτια πολύ χαμηλά στη περιοχή αλλά και πολύ ψηλά, με κορύφωση το λόφο της Εκκλησίας της Παναγίας, από τον οποίο έχει κανείς επίσης πανοραμική θέαση της ευρύτερης περιοχής.

Η Γκάλινα είναι και ο ψηλότερος μαχαλάς από τους τρεις. Φυσικό όριο, κάθετο προς το Βορρά, προστατεύει το χωριό από τους δυνατούς ανέμους του Βορρά και δημιουργεί μία προστατευμένη κοιλότητα, όπου τοποθετείται νευραλγικά το χωριό. Επομένως, τα ποτάμια με τις ράχες των βουνών, έχουν συντελέσει σημαντικά στην τοποθεσία, την εξέλιξη αλλά και το χαρακτήρα του οικισμού.