_ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ-ΑΥΛΕΣ
Η έννοια του ιδιωτικού ελεύθερου χώρου στο χωριό εκφράζεται μέσα από τις αυλές των ιδιοκτησιών. Γενικά παρατηρείται να οριοθετούνται οι περισσότερες αυλές από μαντρότοιχους , επομένως συμπεραίνουμε πως η έννοια του ιδιωτικού ελεύθερου χώρου στο χωριό είναι με σαφήνεια ορισμένη .
_ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ
Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι ο τύπος ιδιωτικού ελεύθερου χώρου που παρατηρείται πιο συχνά είναι μια δομή οικιστικού συγκροτήματος δύο, μερικές φορές και τριών οικημάτων. Πρόκειται για έναν τύπο γειτονίας με βασικό χαρακτηριστικό ότι τα οικίσματα περιβάλλονται από κοινό μαντρότοιχο. Παρότι πρόκειται για μια δομή γειτονίας σπιτιών, δημιουργεί πολύ ιδιαίτερες σχεσεις για τον ιδιωτικό ελευθερο ιδιωτικό χώρο κάθε κτίσματος μέλους. Έτσι διακρίνουμε τις εξής περιπτώσεις:
Α. Τα σπίτια , εκτός από τον μαντρότοιχο που αποτελεί το φυσικό όριο με τον δημόσιο χώρο , μοιράζονται και τον ιδιωτικό τους ελεύθερο χώρο. Συνήθως η είσοδος σε αυτόν τον χώρο γίνεται από κάποια αυλόθυρα συγκροτήματος. Μερικές φορές υπάρχει και ένα δεύτερο πέρασμα από τον δρόμο προς αυτήν την κοινή αυλή, υποθέτουμε για λόγους διευκόλυνσης των κατοίκων ή για λόγους ασφαλειας.
Β. Τα σπίτια,παρότι μοιράζονται τον ίδιο μαντρότοιχο που διατρέχει όλο το συγκρότημα γύρω γύρω, δεν μοιράζονται τον ιδιωτικό ελεύθερο χώρο τους. Έτσι, δημιουργούνται δύο αυλές, στις οποίες η πρόσβαση επιτυγχάνεται με δύο διαφορετικές εισόδους – αυλόθυρες. Ο διαχωρισμός των δύο αυλών γίνεται κυρίως με υψομετρική διαφορά και λιγότερο με το φυσικό όριο που θέτει κάποιο τοιχίο.
_ΒΑΘΜΟΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ.
Στην Ανω Γλυκόβρυση η οριοθέτηση των αυλών από το δημόσιο χώρο είναι γενικά έντονη, με ψηλούς μαντρότοιχους. Παρατηρούμε γενικά πως οι μαντρότοιχοι των οικισμάτων, έχουν διατηρηθεί ακόμη και σε περιπτώσεις όπου τα παραδοσιακά κτίσματα έχουν δεχτεί μαζικές αλλοιώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις νεόδμητων οικισμάτων επίσης έχουν διατηρηθεί οι μαντρότοιχοι ως περίφραξη, με συμπλήρωση με συρματόπλεγμα όπου χρειάζεται.
Εκτός από το στιβαρό όριο του μαντρότοιχου λοιπόν, έχουμε και πιο χαλαρό όριο του συρματοπλέγματος, που δίνει οπτική επαφή με τον δημόσιο χώρο στην αυλή. Αυτή η επιλογή οριοθέτησης χαρακτηρίζει κυρίως τα νεόδμητα κτίρια, και δεν την συναντούμε καθόλου στα παραδοσιακά αυθεντικά κτίσματα. ΦΟΤΟ
_ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΑΥΛΩΝ
Οι τρόποι που διαρθρώνονται οι αυλές μεταξύ δημόσιου χώρου και κτισμάτων είναι:
1) Με ύψωση μαντρότοιχου, όπως περιγράφηκε.
2) Με υψομετρική διαφορά από τον δρόμο. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχουμε υπερύψωση της αυλής από το επίπεδο του δρόμου και συνεπίπεδες αυλές με τον δρόμο
3) Με διασπαση πολλών αυλών στην ίδια ιδιοκτησία
_ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΥΛΩΝ
Η είσοδος στις περισσότερες αυλές γίνεται μέσα από τοξωτές αυλόθυρες. Στην σημερινή κατάσταση δεν διατηρούνται τα κουφώματα, παρά μόνο η τοξωτή κατασκευή. Επίσης, οι περισσότερες αυλές των αυθεντικών παραδοσιακών οικισμάτων είναι εξοπλισμένες με παραδοσιακούς λίθινους φούρνους, ενώ στα νεόδμητα σπίτια συναντάμε κατά κανόνα σύγχρονο εξοπλισμό αυλών.