Κουλέντια

Βαθμός Αλλοίωσης

Δείγμα αρκετής αλλοίωσηςΔείγμα αρκετής αλλοίωσηςΔείγμα αρκετής αλλοίωσηςΔείγμα ήπιας αλλοίωσηςΔείγμα ήπιας αλλοίωσηςΔείγμα καμίας αλλοίωσηςΔείγμα καμίας αλλοίωσης

Κατά την μελέτη του χωριού μας ως προς τις αλλοιώσεις που έχουν υποστεί τα κτίρια, παρατηρήθηκε ότι τα περισσότερα δείγματα αλλοιώσεων βρίσκονται στα κτίρια όπου στεγάζονται μόνιμα κάτοικοι του χωριού. Ως κτίρια με αρκετές αλλοιώσεις επιλέξαμε τα κτίρια που έχουν υποστεί αλλαγή της κατασκευής του δώματος με σύγχρονη κεραμοσκεπή (τετράριχτης) η κατασκευή με σκυρόδεμα . Ακόμα  πολύ συχνή ήταν η προσθήκη επιπλέον ορόφων πάνω από το ήδη υπάρχων κτίριο. Ταυτόχρονα ένα ακόμα δείγμα αλλοίωσης που εντάσσει το κτίριο στην κατηγορία αυτή ήταν η τοπική επένδυση με φύλλα λαμαρίνας η ακόμα και η εφαρμογή βιομηχανοποιημένων υλικών πχ. Στέγαστρο.

Στην κατηγορία των ελάχιστα αλλοιωμένων κτιρίων εντάχθηκαν αυτά τα κτίρια που παρατηρήθηκε η αντικατάσταση των ξύλινων κουφωμάτων από αντίστοιχα αλουμινίου. Επιπλέον παρατηρήθηκαν μεμονωμένες περιπτώσεις πορτών από αλουμίνιο και σίδερο.

Ωστόσο πολλά ήταν αυτά τα κτίρια τα οποία δεν είχαν καμία αλλοίωση όπου και ήταν ερειπωμένα. Αυτά τα κτίρια είναι και εκείνα που συναντώνται συχνότερα στο κάτω χωριό.

Τέλος, πολλά νεόδμητα κτίρια του οικισμού προσπάθησαν να διατηρήσουν την αίσθηση και τον χαρακτήρα του χωριού, με την χρήση  της λιθοδομής, των κεραμοσκεπών και με μικρής κλίμακας σιδηροκατασκευές. Γενικότερα, η ανάπτυξη του χωριού, άρα και οι αλλοιώσεις παρατηρούνται στον πυρήνα του χωριού, όπου είναι ο κεντρικός δρόμος του, και στο πάνω χωριό, όπου βλέπουμε εκεί και τους περισσότερους μόνιμους κατοίκους.