Κουλέντια

Κατάσταση Διατήρησης

Δείγμα καλής κατάστασης διατήρησηςΔείγμα καλής κατάστασης διατήρησηςΔείγμα καλής κατάστασης διατήρησηςΔείγμα καλής κατάστασης διατήρησηςΔείγμα μέτριας (αποδεκτής) κατάστασης διατήρησηςΔείγμα μέτριας (αποδεκτής) κατάστασης διατήρησηςΔείγμα μέτριας (αποδεκτής) κατάστασης διατήρησηςΔείγμα μέτριας (αποδεκτής) κατάστασης διατήρησηςΔείγμα κακής κατάστασης διατήρησηςΔείγματα κακής κατάστασης διατήρησηςΔείγμα κακής κατάστασης διατήρησηςΔείγμα ερειπωμένου κτιρίουΔείγμα ερειπωμένου κτιρίουΔείγμα ερειπωμένου κτιρίου

Όσον αφορά την κατάσταση διατήρησης των κτισμάτων, χωρίζονται σε τεσσάρων ειδών κατηγορίες: καλή, μέτρια ή κακή κατάσταση διατήρησης και ερειπωμένα κτίσματα.

Στην καλή κατάσταση διατήρησης ανήκουν κτίρια που είδαμε να κατοικούνται ή, υποθέτουμε, μπορούν να κατοικηθούν ή να χρησιμοποιηθούν με άλλους τρόπους (π.χ. καφενείο, εκκλησία) χωρίς  προβλήματα στην καθημερινή χρήση. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν, κυρίως, τα παλιά ανακαινισμένα κτίσματα, αλλά και τα νεόδμητα.

Σε μέτρια κατάσταση διατήρησης ορίστηκαν κτίρια τα οποία θεωρήθηκαν βιώσιμα, εντοπίζαμε, όμως, πιθανά προβλήματα στη ζωή των χρηστών. Αυτά θα μπορούσαν να προκύψουν από την κακή κατάσταση των κουφωμάτων, κυρίως παλαιάς τεχνολογίας, φθορές στο κέλυφος και στη στέγη.

Τα κτίρια που θεωρούμε ότι ανήκουν στην κατηγορία της κακής κατάστασης διατήρησης, είναι αυτά τα οποία, θεωρητικά, θα μπορούσαν να κατοικηθούν, αλλά με αρκετά εμφανή προβλήματα για τους χρήστες. Παρατηρούμε την απουσία κουφωμάτων και ελάχιστη προστασία από το εξωτερικό περιβάλλον οριακά κατοικήσιμα. Παρά τις φθορές που μπορεί να έχουν, ο φέρων οργανισμός και, κυρίως, η στέγη δεν έχουν καταστραφεί, ώστε να μπορούν να ανήκουν στα ερειπωμένα.

Στα ερειπωμένα ανήκουν κτίρια στα οποία οι φθορές ήταν τόσες, ώστε να μην μπορούν να θεωρηθούν με κανέναν τρόπο βιώσιμα. Κύριο κριτήριο για αυτά ήταν η απουσία στέγης, παρατηρούσαμε, όμως, και τεράστια φθορά στο κέλυφος, με αποτέλεσμα την μηδενική προστασία από το εξωτερικό περιβάλλον.

Στο χωριό, παρατηρούμε συγκέντρωση κτηρίων σε καλή κατάσταση διατήρησης, κυρίως, κατά μήκος του κεντρικού δρόμου που διασχίζει το χωριό. Η αίσθηση αυτή αλλάζει κατεβαίνοντας προς τα κάτω. Στον δρόμο της παλαιάς αγοράς αρχίζουμε να βλέπουμε τα κτήρια σε μέτρια κατάσταση διατήρησης, τα οποία, όμως, μπορούν να θεωρηθούν ακόμα κατοικήσιμα. Τέλος, στο κάτω χωριό συγκεντρώνονται, κυρίως, κτήρια σε κακή ή και πολύ κακή κατάσταση διατήρησης, οριακά κατοικήσιμα ή και καθόλου, καθώς και πλήθος ερειπωμένων.