Η Κερατέα αποτελείται συνολικά από 51 οικισμούς (20 – 400 ατόμων), Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 13.246 κατοίκους (απογραφή 2001) εκ των οποίων το 49.98% είναι άνδρες και το 50.02% είναι γυναίκες ενώ κατοικούμενες κατοικίες είναι οι 4.309 από τις 44.071 (απογραφή 2001).
Η βασική οικονομική δραστηριότητα της Κερατέας είναι η γεωργία.Στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι ασχολούνται με τη παραγωγή τοπικών προϊόντων όπως το μέλι και το κρασί. Αναλυτικότερα, στην περιοχή υπάρχουν 6 οινοποιεία ,τα οποία ασχολούνται με την παραγωγή και την εμφιάλωση κρασιού. Μερικά από αυτά παρέχουν ξενάγηση στο χώρο παραγωγής του κρασιού και γευσιγνωσία. Κυρίαρχη ποικιλία είναι το Σαββατιανό σταφύλι. Επίσης, υπάρχουν 2 ελαιοτριβεία. Γενικά στην περιοχή τις ελιές τις μαζεύουνε οι οικογένειες για ιδιωτική χρήση, διότι η Κερατέα είναι αγροτική περιοχή επομένως, ο καθένας έχει δικά του κτήματα. Επιπλέον, στην Κερατέα θα βρει κανείς άγρια μανιτάρια ,τα οποία μαζεύονται στα γύρω βουνά αλλά και κηπευτικά προϊόντα, τα οποία διατίθενται σε τοπικά καταστήματα. Ακόμα, στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί με θυμαρίσιο μέλι και κάθε χρόνο διοργανώνεται από τον Δήμο και τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό η Γιορτή μελιού της Κερατέας. Σήμερα η Γιορτή του μελιού εκτός από τις εκθέσεις περιπτέρων μελισσοπαραγωγών, άλλων παραδοσιακών προϊόντων ,τοπικών φορέων αποτελεί και ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός του τόπου, με μεγάλη συρροή θεατών από τους γύρω δήμους. Περιλαμβάνει συνήθως συναυλίες με συνθέτες έντεχνης-λαϊκής μουσικής, χορευτικά συγκροτήματα και γευσιγνωσία.