Αλαμανιά

Ανάλυση Χαρακτηριστικών Παθογενειών

Το τοπικό σύστημα κατασκευής που παρατηρείται στον οικισμό της Αλαμανιάς παρουσιάζει όπως αναφέρθηκε παραπάνω συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι γεγονός ότι τα παραδοσιακά συστήματα δόμησης αποτελούν κατά κάποιο τρόπο «ζωντανούς οργανισμούς» που θέλουν συχνή παρακολούθηση και συντήρηση. Σε μεγάλο βαθμό τα κτίρια εμφανίζουν καλές αντοχές σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα όπως πολύ δυνατές βροχές ή σεισμοί. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου ανθρώπινοι και φυσικοί παράγοντες επιβαρύνουν ένα κτίσμα, προκαλώντας του προβλήματα. Αν αυτά αφεθούν  χωρίς προσοχή, σε βάθος χρόνου παρατηρούνται φθορές και παθογένειες που οφείλονται στη συμπεριφορά των υλικών, σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο αέρας , η βροχή κτλ. Ως σημαντικές μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τις παρακάτω:

ΣΤΕΓΕΣ

Τα επίπεδα δώματα των Ανδριώτικων κτισμάτων όπως έχουμε ήδη αναφέρει θέλουν ιδιαίτερη συντήρηση προκειμένου να διατηρήσουν την στεγανότητά τους και να κρατήσουν το κτίσμα μονωμένο. Είναι πολύ πιθανό, εξαιτίας μίας πρόχειρης κατασκευής, μη συντήρησης ή βλάβης να εισχωρήσει νερό της βροχής και να επιφέρει φθορές στους κορμούς και στα τοιχία, προκαλώντας έτσι ζημιές που δύσκολα επισκευάζονται. Αν εισχωρήσει νερό στα τοιχώματα είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν καταπτώσεις τμημάτων τους όπως επίσης και στους κορμούς, που σαπίζουν και καταρρέουν. Επίσης, η υπερφόρτωση του δώματος με περισσότερες πλάκες και πηλόχωμα απ όσο μπορεί να αντέξει επιβαρύνουν τα φορτία με αποτέλεσμα την κατάρρευση του.

ΦΕΡΟΝΤΕΣ ΤΟΙΧΟΙ

Στους φέροντες τοίχους παρατηρούμε τις περισσότερες το φαινόμενο όπου διάφοροι λίθοι ξεκολλούν και σχηματίζουν κατακόρυφα ρήγματα. Αυτό προκαλείται τις περισσότερες φορές είτε από αστοχία στο κτίσιμο είτε από την κακή κατάσταση του συνδετικού κονιάματος. Ένας λίθινος τοίχος για να μπορέσει να σταθεί θα πρέπει όλοι οι λίθοι του να είναι σφιχτά «δεμένοι» μεταξύ τους, να υπάρχει ομοιόμορφη κατανομή στο σύνολο και να αποφεύγονται οι κατακόρυφοι αρμοί. Μια αστοχία με κατακόρυφους αρμούς οδηγεί σε κατάρρευση μέρους του τοίχου, ιδιαίτερα και στην περίπτωση που έχει εισχωρήσει νερό. Κατάρρευση πάντως προκαλείται και όταν το συνδετικό κονίαμα όπως αναφέραμε μεταξύ των λίθων έχει ελαττωθεί. Τα παλαιά λασπώδη κονιάματα με την πάροδο του χρόνου και φαινομένων όπως ο αέρας και η βροχή χαλάνε και ελαττώνονται. Ως αποτέλεσμα οι πέτρες μετακινούνται, χάνουν τη συνοχή και την ισορροπία τους και καταρρέουν. Αστοχίες πάντως μπορούν να δημιουργηθούν και από σύγχρονες επεμβάσεις, όπου η εφαρμογή πχ. σκυροδέματος να επιβαρύνει την κατασκευή και να τη γκρεμίσει.

ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ

Σε ανάλογο βαθμό με τους φέροντες τοίχους, έτσι και τα ανοίγματα παρουσιάζουν προβλήματα. Η υπερφόρτωση των σημείων αυτών με λίθους οδηγούν στην κατάρρευση των υπέρθυρων και επομένως σε ζημιά στον φέρων οργανισμό του κτιρίου. Ακόμα, αστοχίες όπως στο μήκος του κορμού ή της πέτρας μπορούν να προξενήσουν προβλήματα. Με την ίδια λογική, το κρίσιμα σημεία των ανακουφιστικών τριγώνων κινδυνεύουν σε περίπτωση που υπάρξει αστοχία υλικού, ανισοκατανομή φορτίων, μη συντήρηση, φθορές από καιρικά φαινόμενα κτλ.

Κατάρρευση φέροντος τοίχου και οροφής
Κατάρρευση φέροντος τοίχου και οροφής
Κατάρρευση τόξου και πλευρική ρωγμή
Κατάρρευση τόξου και πλευρική ρωγμή
Αστοχία στο επίχρισμα
Αστοχία στο επίχρισμα
Δωμάτιο σε κατάρρευση
Δωμάτιο σε κατάρρευση