Στα περισσότερα κτήρια του οικισμού έχουν πραγματοποιηθεί επεμβάσεις με στόχο την συντήρηση του κτηρίου αλλά και την προσαρμογή του στα σύγχρονα πρότυπα διαβίωσης. Οι επεμβάσεις κυμαίνονται από μικρές, που δεν αλλοιώνουν σημαντικά το χαρακτήρα του κτηρίου και έχουν ως κύριο στόχο τη συντήρηση ,έως μεγάλες ,με επεκτάσεις και προσθήκη ορόφων.
Όσον αφορά τις μικρές και μέτριες επεμβάσεις οι περιπτώσεις που απαντώνται συχνότερα είναι οι εξής:
Η συχνότερη περίπτωση είναι αυτή της πλήρους αντικατάστασης της στέγης με καινούργια, πολλές φορές συνδυαζόμενη με χρήση σενάζ από μπετόν. Σε άλλες περιπτώσεις αντικαθίστανται μόνο τα κεραμίδια, ή μέρος των κεραμιδιών, και ο σκελετός της στέγης παραμένει ως είχε. Τέλος υπάρχουν παραδείγματα αντικατάστασης της στέγης με πλάκα από μπετόν.
Όταν η λιθοδομή είναι σε καλή κατάσταση επιλέγεται ο καθαρισμός από το παλιό επίχρισμα ώστε να αποκαλυφθεί η πέτρα. Σε αντίθετη περίπτωση αν η λιθοδομή είναι σε κακή κατάσταση έχει γίνει επικάλυψη με τσιμεντοκονία με στόχο την προστασία του κτηρίου και την επέκταση του χρόνου ζωής του. Τέλος συχνά γίνεται απλή αντικατάσταση του παλιού επιχρίσματος με καινούργιο χωρίς περαιτέρω επεμβάσεις.
Πρόκειται για περιορισμένες σε έκταση επεμβάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της αντοχής των δομικών στοιχείων του κτηρίου.
Μία συνήθης και πιο σοβαρή δομικά επέμβαση, είναι η αντικατάσταση των ξύλινων εξωστών από μπετονένιους. Κανένας ξύλινος εξώστης δεν έχει επιβιώσει στον οικισμό, ούτε ως ερείπιο.