Λευκοχώρι

Τρόποι Σύνθεσης Κτισμάτων

Ο οικισμός στο σύνολό του αποτελείται από κτήρια ανοικοδομημένα στην έκταση του οικισμού τα οποία πυκνώνουν σε ορισμένα σημεία. Στο νοτιότερο άκρο του οικισμού σημειώνεται πυκνή δόμηση ενώ στην κεντρική περιοχή είναι λιγότερο πυκνοδομημένο.

Το δίκτυο των δρόμων διακρίνει το δημόσιο χώρο από τον ιδιωτικό. Παρατηρείται επίσης ότι σε περιορισμένο μόνο αριθμό κατοικιών, τα όρια αυτά καθορίζονται με σαφήνεια από μαδρότοιχο ή φράκτη. Γενικά γύρω από τα περισσότερα κτήρια ο δημόσιος χώρος με τον ιδιωτικό δεν είναι απόλυτα διακριτός. Οι ιδιωτικοί ελεύθεροι χώροι που δημιουργούνται αποτελούν είτε την αυλή κάποιας κατοικίας είτε μικρή καλλιεργήσιμη γη (περιβόλι).

Όσον αφορά στη σχέση του ορθογωνίου περιγράμματος του κτηρίου, αυτό άλλοτε εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη πλευρά παράλληλα με τις υψομετρικές καμπύλες και άλλοτε κάθετα με αυτές. Στην κάθετη αυτή πλευρά ευρίσκεται και ο εξώστης. Σχετικά με το ύψος τους, αναπτύσσονται ως επί το πλείστον σε δύο επίπεδα, το κατώτερο από τα οποία εδράζεται στο βράχο και αποτελεί συνέχεια του, δεδομένου του βραχώδους εδάφους του οικισμού που αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.

Όσον αφορά στη συγκρότηση των οικιών σε οικοδομικά τετράγωνα, αυτά είναι υποτυπώδη και με δυσχέρεια καθορίζονται από τους δρόμους που τα περιβάλλουν. Μεταξύ των κτηρίων ιδίως στο κεντρικό τμήμα του οικισμού, δημιουργούνται μεγάλα κενά και φαίνεται έτσι ότι το ελεύθερο φυσικό περιβάλλον με τον αγροτικό χαρακτήρα υπερισχύει του δομημένου.

Ανάπτυγμα Όψεων Κτηρίων 32-33-34
Ανάπτυγμα Όψεων Κτηρίων 125-126
Ανάπτυγμα Όψεων Κτηρίων 136-137
Τομή Εγκάρσια στις Υψομετρικές Καμπύλες
Οικοδομικό Τετράγωνο