Οικονομικές – Παραγωγικές δραστηριότητες
- Έως το 1940
Οι Στενιώτες ήταν από τους πρώτους στην Άνδρο που ακολούθησαν το ναυτικό επάγγελμα. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία μιας συνεχώς ακμάζουσας οικονομικής κοινωνίας, σε αντιδιαστολή προς άλλα χωριά που η κύρια ασχολία ήταν η κτηνοτροφία και η γεωργία, με πενιχρή οικονομική εμβέλεια. Έτσι οι Στενιώτες ήταν ρυθμιστικός οικονομικός παράγοντας του νησιού.
Περί το 1900, οι Στενιές ήταν εμπορικά εξαρτημένες από την Χώρα, όπου λειτουργούσαν οκτώ παντοπωλεία, τρία αρτοποιία, δύο φαρμακεία, δύο ζαχαροπλαστεία, δύο υποδηματοπωλεία, δύο χαρτοβιβλιοπωλεία - παιχνιδάδικα, μια μοδίστρα και ένα γιαουρτάδικο.
- Κατοχή
Κατά την περίοδο της Γερμανοιταλικής κατοχής, η αξία του χρήματος εκμηδενίζεται και κάθε νομισματική συναλλαγή διακόπτεται. Τα καταστήματα στην Χώρα κλείνουν, και το πρόβλημα της πείνας επιδεινώνεται σταδιακά, καθώς οι κάτοικοι των Στενιών τρέφονται κυρίως από συσσίτια, εποχιακές καλλιέργειες σε αρδευόμενα περιβόλια, οπωροφόρα δέντρα και χόρτα. Κάθε ακτοπλοϊκή κίνηση είχε μηδενιστεί και η πλειοψηφία των ανδρών του νησιού χάνονται στην θάλασσα. Τότε ο οικονομικός όρος ‘αναγνώριση’ που έχει επικρατήσει, περιγράφει την βοήθεια των οικογενειών των ναυτικών από Ανδριώτες εφοπλιστές της Αθήνας, κάτι που έδωσε την θέση του στην μετέπειτα ‘ανταλλαγή’, αφού εγκαταλείφτηκε σύντομα. Η ανταλλαγή, αφορά τους Αρβανίτες γεωκτηνοτρόφους του βόρειου τμήματος του νησιού, που βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση κατά τη διάρκεια της κατοχής και αντάλλασαν τα βασικά είδη διατροφής με χρυσαφικά και κάθε προικιό των Στενιωτών.
- Μετά το 1944
Οι χαμένοι ναυτικοί της θάλασσας, η στέρηση χρηματικής ρευστότητας και οι προ πολέμου τραπεζικές καταθέσεις που με τον νόμο Σβώλου είχαν ακυρωθεί περιγράφουν την επικρατούσα κατάσταση. Η ανασυγκρότηση της Ανδριώτικης οικονομίας επετεύχθη από λαθραία εισαγωγή επιταγών των ναυτικών στην Χώρα από το εξωτερικό και εξόφληση τους σε τιμές μαύρης αγοράς. Η παραοικονομία λοιπόν, οδήγησε στην οικονομική επαναφορά των Στενιών στα επίπεδα πριν τον πόλεμο, με την επιστροφή στο ναυτικό επάγγελμα και την συνεχή εξαργύρωση εισαγόμενων επιταγών.
Η κατασκευή της αμαξωτής οδού Στενιών-Χώρας, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας ανάπτυξης περί το 1950, οδηγεί στον οικονομικό μαρασμό των καταστημάτων των Στενιών και την άνοδο εκείνων της Χώρας.