Παιανία

Εισαγωγή

Εισαγωγή

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλε η δυσμενής συγκυρία του COVID 19 την περίοδο που διεξήχθη η εν λόγω εργασία, η δομή και η μεθοδολογική προσέγγιση που ακολουθήθηκε είναι ουσιαστικά η αντιστροφή της δόκιμης διαδικασίας που συνιστάται συνήθως στα πλαίσιο του μαθήματος «Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτηρίων και Συνόλων».

Οι συνθήκες πανδημίας υπό τις οποίες έγινε το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εργασίας, δεν επέτρεψαν την άμεση επαφή με τον τόπο, και το οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον του. Δεν υπήρχε η τριβή με την καθημερινότητα των ανθρώπων, ούτε η δυνατότητα άμεσης παρατήρησης και μελέτης των κτισμάτων που μαρτυρούν την πορεία αυτού του οικισμού στο χρόνο. Υπήρχε όμως το μεράκι και η διάθεση να αξιοποιηθούν όλα τα τεχνικά μέσα που μας παρέχει η εποχή και η τεχνολογία, ώστε να καλύψουμε ένα μικρό μέρος αυτού του κενού. Μέσα από βιβλία, μέσα από διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία, μέσα από παλαιά φωτογραφικά αρχεία και σύγχρονες δορυφορικές λήψεις, επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε το χαρακτήρα και το πνεύμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του τόπου.

Η εργασία βασίστηκε σε βιβλιογραφικές αναφορές και διαδικτυακές πηγές, μια και η επίσκεψη στην περιοχή μελέτης καθώς και η in situ παρατήρηση καθίσταται αδύνατη δεδομένων των συνθηκών. Συνεπώς, εκμαιεύθηκαν από την βιβλιογραφία οι γενικές  τυπολογίες που διέπουν τις παραδοσιακές κατοικίες στα Μεσόγεια και συντάχθηκε αντίστοιχος τυπολογικός «χάρτης». Σύμφωνα με αυτόν τον «χάρτη» οι τυπολογίες αντιστοιχήθηκαν με εικόνες κτηρίων της περιοχής μελέτης από το διαδίκτυο και μέσω εικονικής περιήγησης στο google earth. Επομένως, οι αξιολογήσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούν επί τω πλείστων προσέγγιση και εκτιμήσεις σύμφωνα με τη βιβλιογραφία.