Λαγκάδια (Τμήμα Α)

Πριν την ίδρυση

Στην ευρύτερη περιοχή της σημερινής Γορτυνίας (και πιο συγκεκριμένα κοντά στα σημερινά χωριά Δημητσάνα και Λαγκάδια), κατά τους αρχαίους χρόνους υπήρχε η Τευθίς και κατά τους χρόνους της Φραγκοκρατίας ένα από τα 24 ιπποτικά φέουδα της Βαρωνίας της Άκοβας.

Οι κάτοικοι της Τευθίδος έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο, μαζί με άλλους Αρκάδες, με αρχηγό τον Αγαπήνορα. Κατά τον Παυσανία υπήρχε εκεί άγαλμα και ναός της Αθηνάς, καθώς και ναοί της Αφροδίτης και της Αρτέμιδος. Από αυτό το σημείο περνούσε η περίφημη οδός Σπάρτης – Μεγαλόπολης – Μεθυδρίου – Τευθίδος – Ηραίας – Ολυμπίας, την οποία χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου για να μεταβούν στην Ολυμπία και να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παρόμοια χάραξη με το δρόμο Αθήνας – Τρίπολης – Βυτίνας – Λαγκαδίων – Ολυμπίας.

Κατά τους πολέμους των Θηβαίων με τους Λακεδαιμόνιους η Τευθίς τάχθηκε με το μέρος των Θηβαίων. Με την ίδρυση της «Μεγάλης Πόλεως» από τον Επαμεινώνδα, η Τευθίς άρχισε να παρακμάζει έως ότου μετατράπηκε σε μικρό χωριό.

Σημερινή άποψη των Λαγκαδίων
Σημερινή άποψη των Λαγκαδίων